Gå till innehåll

Utmaningar till arbete kring att möta islam

Jag ska i detta inlägg utveckla mina tankar kring att möta islam.

Inledningsvis säga att det är frågan om ett långsiktigt arbete. Imamutbildning är en väldigt klok tanke och det kan i sig leda till integration då dessa utbildningar kommer att ske på de teologiska institutionerna.

Det finns dock några problem som vi inte kan blunda för. Islam (som betyder underkastelse) har svårare att genomföra en ”reformation” då den grundläggande teologin bygger på:

Koranen

Haditerna (berättelser om Mohammeds levnadsexempel)

samt Mohammed som person.

Enligt islam är Koranen är Mohammeds liv ofelbart och dessa kan inte kritiseras. Detta gör att det inte räcker med ett europeiskt/svenskt teologiskt institut utan det behövs en omtolkning av själva grunden för islam.

Min tanke är står fast, vi behöver ett europeiskt institut men det finns en hel del områden som vi kan fortsätta jobba med. Studier är bra, bostad och jobb är nödvändigt, underkastelse under ett gemensamt juridiskt system är ett måste.

Tyvärr har mitt parti utvecklat tankar som ställer till det då man lämnar idén om individuell prövning till förmån för en kollektiv prövning och börjar vi gå in på den vägen har vi snart flyttat in ett klansamhälle till förmån för vår egen lagstiftning.