Gå till innehåll

Bilden av Kuba

Den andra december firade regimen på Kuba sin ledares födelsedag,lite försenat,samt femtioårjubileet av början på den kubanska revolution. Några som inte var sena att gratulera Fidel Castro på sin födelsedag var svensk-kubanska föreningen.

I insändare har de gratulerat Fidel Castro. Vi unga kristdemokrater har tidigare bemött svensk-kubanska föreningen. Jag har därför valt att även denna gång replikera svensk-kubanska föreningen. Låter intresserade läsare av denna blogg ta del av min replik.

”Se på Kuba, där är skolorna och sjukvården för alla och spädbarnsdödligheten låg.” Så brukar det låta när Castros hyllningskör konserterar. Och det stämmer. Men fängelserna är också gratis.

Det hävdas vidare i artikeln att medellivslängden hos kubanerna har ökat. Trots detta existerar det fattigdom på Kuba.

Är man ung förälder på Kuba (och det är många) så behöver du förnödenheter mer än den ynkliga ranson mjölk och bröd du kan plocka ut på ransoneringskortet.
Enligt UD: s rapport om de mänskliga rättigheterna på Kuba utdelas subventionerade matprovisioner (ris, bönor med mera) en gång per månad, men räcker bara för en dryg veckas konsumtion.

Ett av de bästa arbeten du kan få som ung förälder på Kuba är som frukostvärdinna på ett fint hotell i Havanna eller vi stranden. Ur frukostbuffén, som bara är icke-kubaner förunnad, har du möjligheter att stjäla ägg och mjölk hem till ditt barn, eller stjäla på den svarta marknaden.

Eller om du har ett jobb på en cigarrfabrik där du jobbar till låg lön och cigarrerna säljs med gigantiska påslag. Du är familjeförsörjare. Det gå inte ihop i slutet av månanden, knappast ens i början.

Du vill inte stjäla, men vet att för några dollar kan cigarrvakterna titta åt sidan och en låda kan försvinna och hamna i händerna på en turist. Och du kan försörja din familj. Ett tag till

Efter en tids blomstring går det utför när det gäller den kubanska sjukvården, som hålls uppe tack vare många läkares kärleksfulla ansträngning. Själv systemet är bra, därför att det utgår ifrån grundläggande behovet av vård.

Detta är i teorin, men i praktiken är läkarna så bittra, de är medvetna om att de utnyttjas, de vill bara ta sig ur landet för att kunna tjäna pengar, många av dem lever i fattigdom.
Regeringen manipulerar hela tiden sjukvårdsystemet som är i stort förfall. Trots detta finns den positiva kraften från läkare, sjuksköterskor och även tjänstemän som i god tro gör vad de kan.

Enligt artikeln så är vi kristdemokrater ”stödtrupper” åt USA. Några av dessa ”stödtrupper” är människor som på fredlig väg vill ändra på en diktaturs grepp. I dess ”stödtrupper” finns det människor som har gjort sig skyldig till brottet att med hjälp av sin skrivmaskin publicera nyheter.

Han dömdes till 18 år fängelse. Det är lätt tragiskt att se hur Tiroler, liksom hur Svensk-kubanska som han representerar låter sig förföras av Kubaregimens propaganda, salsan vid gathörnen, värmen får många att tro att landet är ett karibiskt paradis. Kombinerat med revolutionsromantik fungerar detta som effektiva skygglappar för den verkliga situationen på Kuba.